måndag 20 januari 2014

Kärlek var svaret

Hur ska vi uppfostra våra barn till att visa respekt för oss föräldrar, andra människor, lärare och myndigheter? Till att lyssna, ta hänsyn till andra och följa regler?
Lördagskvällens föreläsare gav bara ett svar: inte genom att kräva respekt av dem utan genom att ge våra barn kärlek, kärlek och kärlek!
Jag hade personligen hoppats på mer konkreta råd och uppfostringsmetoder. Men jo, jag köper det!
Genom att visa kärlek åt våra barn och ta dem på allvar, lyssna till dem och se dem så fostrar vi dem till trygga individer med god självkänsla. Individer som har alla redskap för att växa upp till ansvarsfulla medborgare. Till ungdomar som respekterar sina föräldrar. Till medmänniskor som vill och kan lyssna till andra.

Vår största uppgift som föräldrar är alltså att baka in så mycket kärlek vi kan i vår vardag med barnen.  Kärlek i form av tid, närvaro, uppmuntrande ord, kramar...ja listan kan göras hur lång som helst. Att vi som föräldrar sen skulle ha oändliga källor tid och energi till det här är befängt att tro. Men om vi är beredda att vända oss till den högsta instansen av kärlek, nämligen Gud Fader själv så har han lovat att bistå oss!

En annan sak som har mycket avgörande betydelse för våra barns attityder är hur vi föräldrar behandlar varandra. Behandlar vi varandra med kärlek, omtanke och respekt?

Vi får nog önska varandra lycka till i de här viktiga uppgifterna! Om och om igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar